מזון על
24 בנובמבר 2019
השדה מתמלא במזונות על וזו סיבה טובה למחזר עלון משנה שעברה...
תשכחו מגוג'י ברי, מאקה, זרעי צ'יה, ועוד כל מיני מזונות אשר יש מי שהחשיב אותם כ"מזונות על" אך רוב המשתמשים בהם אינם יודעים מהיכן הגיעו, מי גידל אותם ואיך בכלל נראה הצמח עליו הם גדלו.
ייתכן כי הם עושים פלאים לתושבי האזורים בהם הם גדלים ואין ספק שהם עושים פלאים למי שמגדל אותם וסוחר בהם (150 ש"ח לק"ג גוג'י ברי / 200 ש"ח לק"ג אבקת מאקה).
אבל...
יסלחו לי יועצי התזונה ואני מקווה שאני לא מסתבך, אבל, אחד ממזונות העל האיכותיים ביותר הוא לא אחר מאשר הסירפד!!
אם אני יכול להמר, בעתיד הקרוב הסירפד לא יוגדר כמזון על ולא תמצאו מפיץ או מגדל שימכור לכם סירפד כמזון על מסיבה אחת פשוטה... מרוב שהוא כל כך נפוץ בעונה זו של השנה, אי אפשר להרוויח ממנו כסף...
את הסירפד (סרפד) רובנו מכירים כעשב בר והוא, כאמור, נפוץ מאוד בעונה זו. שדות רבים ושולי דרכים מכוסים בסירפד, אשר המגע איתו אינו נעים כלל.
בתחתית עלה הסירפד נמצאות שערות דקיקות וחלולות אשר בעת מגע, כמו בפעולת מזרק, משחררות חומר צורב (זהו החומר אותו מפרישות נמלות האש האדומות).
הסירפד טומן בחובו ערכים תזונתיים ורפואיים רבים - הוא העלה היחיד אשר גם מעשיר את הגוף בברזל, סידן אשלגן וויטמינים רבים וגם מסייע בניקוי הגוף ובפינוי וסילוק רעלים.
הסירפד ידוע כמסייע במצבי אלרגיה, צינון, הקלה על כאבים וחיזוק המערכת החיסונית.
אז מה אתם אומרים? מזון על או לא?
את הסירפד מומלץ לקטוף עם כפפות ולאחר מכן ניתן לקצוץ לסלט, להכין ממנו שייק או להכניס לכל תבשיל, מרק או פשטידה. כדי לא להסתבך, פשוט תשתמשו בו כמו בפטרוזיליה.
הוא מומלץ מאוד לכולם ואין כל בעיה לשימוש אצל ילדים או אצל נשים הרות או מניקות.
אצלנו הוא גדל בשפע ובשל החשש מהשימוש בו, עדיין לא נשים אותו בסלים אך אתם יכולים להזמינו דרך מערכת ההזמנות שלנו.
ימים נעימים ןשלווים לכולם,
צוות השדה
משק אורגני, המעפיל
פתאום נהיה קיץ
17 בנובמבר 2019
"פתאום נהיה קיץ
מזג האוויר המשוגע מזכיר לנו שזה גדול מאיתנו ובלתי ניתן להבנה - קיץ באמצע נובמבר!
הימים חמים מאוד והלילות קרים. ישנם ירקות שמזג האוויר הזה טוב להם וישנם שקשה להם מאוד. לפרפרים נעים מאוד וזחלי הפרפרים ("לבנין הכרוב") נוגסים לנו בעלי משפחת החרדליים (כרוב, כרובית, ברוקולי...).
לעגבניות בכל הארץ קשה מאוד וגם העגבניות הקונבנציונליות המרוססות נדבקות בוירוסים והגידול שלהן קשה מאוד. לשמחתנו, ערוגת עגבניות השרי לנו ממשיכה להניב ולהנות מהימים החמים.
בימים חמים שכאלו, עם רוחות חזקות, חמות ויבשות - חשוב מאוד להקפיד על אחסון העלים ולהשתדל להכניסם מוקדם ככל הניתן למקרר, עטופים בשקית ניילון שתמנע את אידוי הנוזלים מהם.
במקרה וקיבלתם ירק שורש (גזר, סלק...) עם עלים, חשוב מאוד להפריד את העלים מהשורש ולאחסנם בנפרד.
ימים חמים ונעימים,
צוות השדה
משק אורגני, המעפיל
לא ריסוס כלל??
10 בנובמבר 2019
ולשאלה הגדולה: האם ניתן לגדל ירקות ללא ריסוס כלל? אפילו ללא ריסוסים המותרים בחקלאות האורגנית?
אני שומע את השאלה/התמיהה הזו שוב ושוב ותמיד עונה (כמו ישראלי טוב, בשאלה) את אותן שתי תשובות:
-
האם מאז ומעולם השתמשו בחומרי הדברה?
-
האם החרצית, הסביון, הכלנית... מצליחים לגדול ללא חומרי הדברה?
-
צריך לגדל ירקות בעונתם בטבעית – כרובית גדלה בחורף ופלפל גדל בקיץירקות שגדלים בעונתם הטבעית יהיו שמחים וחזקים ויוכלו להתמודד בצורה טובה יותר עם מזיקים שבהחלט מסתובבים להם בשדה.כרובית שמנסים לגדלה בקיץ, לדוגמא, תצטרך להתמודד גם עם מזיקים וגם עם החום ותהיה הרבה יותר פגיעה, לכן, ירססו אותה הרבה יותר.
-
צריך ליצור שדה מעורבב ככל שיותר, מגוון ומלא חייםשדה של 10 דונם חסה יהיה פגיע יותר ממזיקים שאוהבים חסה. אבל אם ה-10 דונם יהיו בנויים מ-20 גידולים שונים, תיווצר בהם סביבת חיים מאוזנת שתדע להתמודד עם המזיקים. יגדלו בה ירקות שמושכים אליהם חרקים אחרים שאינם מזיקים לצמח אך יכולים בקלות לחסל את את מזיקי החסה.
-
לא לרסס כלל וכלל!! גם ריסוס המותר בחקלאות האורגנית הוא ריסוס! ואני נזהר בדבריי אך אגיד שגם אותו כמו כל ריסוס אחר, לא הייתם רוצים לשים על כפית ולהכניס לפה.ריסוס, מלבד היותו לא בריא ברב המקרים, מרחיק מהשדה את המזיקים אך גם את אויביהם הטבעיים, מה שבעצם יעלה את הצורך בהגברת הריסוס.פרת משה רבנו טורפת כ-6,000 כנימות ביום. בשדה מרוסס (גם אם לא רוסס נגד כנימות) לא יחיו פרות משה רבנו. ייתכן ואוכלוסיות הפרות משה רבנו שמרה על איזון אך ברגע שהשדה רוסס, נעלמו הפרות משה רבנו והגיעו... הכנימות.
-
צריך לבנות אדמה עשירה, מזינה ובריאה עבור הצמחים
-
צריך לאזור הרבה סבלנות ואורך רוח ולא להיבהל כשרואים בשדה בעל חיים, חרק או זחל, להיפך, הם עוזרים לנו ושווה ליצור סביבה שתזמין אותם אלינו. אם הם שם כנראה שגם אנחנו רוצים להיות שם – חסה שזחל מוכן לאכול תהיה אכילה גם לבני אדם...
שבוע נהדר!
צוות השדה
משק אורגני, המעפיל
השׁוּמָּר אחי אנוכי?
03 בנובמבר 2019
השבוע, נקטוף את ביכורי השומר, אחרי זמן רב שהוא לא ביקר אצלנו, וכעת יגוון לנו את סלי הירקות.
השומר, ובשמו המקצועי "שומר פשוט" Foeniculum vulgare, הוא צמח חורפי שאוהב קור, אבל יודע להסתדר גם בטמפרטורות חמות עם מעט מים.
השומר לא מפחד מהלילות הקרים באזור וגם הרוחות לא מאוד מרתיעות אותו.
השומר מזכיר בטעמו אניס והמרקם שלו מזכיר קצת סלרי, אבל הוא שייך למשפחת הסוככים עליה נמנים גם הגזר והכוסברה.
הוא מסייע בבעיות עיכול ומעודד ייצור חלב אצל נשים מניקות, הוא מועיל בבעיות עור ואפילו מונע הזדקנות מוקדמת.
השומר הינו מקור נפלא ל:
ויטמין C – כ-20% מהצריכה היומית המומלצת
סיבים תזונתיים – כ-11% מהצריכה היומית המומלצת
חומצה פולית – כ-6% מהצריכה היומית המומלצת
אשלגן (להפחתת יתר לחץ דם) – כ-10% מהצריכה היומית המומלצת
בקיצור, הוא בריא מאוד...
יש הטוענים כי הוא שכן בעייתי לצמחים אחרים ומפריע להם לגדול אך אנחנו לא רואים זאת בשדה.
השומר הוא ירק אשר אוכלים את כל חלקיו. את ה"פקעת" (שהיא בעצם בסיס הגבעולים ונמצאת בכלל מעל האדמה) כמובן שכולנו מכירים, אך גם את גבעוליו, עליו וזרעיו ניתן ומומלץ לאכול.
שבוע נהדר ושישמור עליכם השומר...
צוות השדה
משק אורגני, המעפיל